Gepubliceerd op 24.12.2019

Vorige zomer, in juni 2018, schreef de Vlaams Bouwmeester een Open Oproep uit voor de uitbreiding, renovatie en restauratie van het operacomplex in Gent. Gisteren werd bekend gemaakt aan wie de opdracht wordt gegund: DRDH Architects uit Londen.

Het gebouw van de Opera in hartje Gent dateert uit 1840 en werd in 1993 deels gerestaureerd. Omdat het niet langer voldoet aan de huidige normen en opvattingen om opera en muziektheater te maken voor een hedendaags publiek, gingen Opera Ballet Vlaanderen, de Stad Gent en de Vlaamse overheid op zoek naar een ontwerpteam dat een masterplan kon ontwikkelen voor het multidisciplinair herbestemmen van het operagebouw. Het masterplan moest niet alleen een visie ontwikkelen voor de operasite (met theaterzaal, ruimtes backstage, salons, kantoren en ateliers voor het personeel), maar ook voor het voormalige bijgebouw van Justitie aan het Koophandelsplein. Speerpunten in de opdrachtformulering waren het creëren van een open muziek- en podiumkunstencentrum waarvan de infrastructuur voor meerdere culturele partners ter beschikking staat, aan de hand van een doordachte, duurzame architectuur die naadloos aansluit op en in dialoog gaat met het waardevol erfgoed.

De vijf geselecteerde architectenbureaus die door de procedure van het Team Vlaams Bouwmeester werden weerhouden, waren Atelier Kempe Thill, DRDH Architects, Bennetts Associates, Happel Cornelisse Verhoeven – Julian Harrap Architects, en OMA Office for Metropolitan Architecture. Allemaal buitenlandse bureaus Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut betreurde in De Standaard van 28 november 2018.

Gisteren maakte de Vlaamse overheid bekend wie uiteindelijk de opera onder handen mag nemen: DRDH Architects uit Londen, het bureau van Daniel Rosbottom en David Howarth, dat voor de opdracht een alliantie aanging met lokale partner BAS (Bureau voor Architectuur en Stabiliteit) van Dirk Jaspaert uit Leuven. Het hart van het ontwerp van DRDH en BAS is een publiek binnenhof, dat leidt naar een nieuw torengebouw met een atrium. Die open plaats zal vrij toegankelijk zijn zowel via de overdekte zuilengalerij die algemene publieksingang wordt als via een wandelpad langs het water aan de achterzijde van het gebouw.

Er komt ook een tweede kleinere theaterzaal die gebruikt kan worden voor kleinschalige producties. De grote operazaal wordt gerestaureerd met het oog op meer comfort en een betere akoestiek. Het Londense bureau werkt hiervoor samen met specialist Arup voor akoestiek en theatertechnieken.

DRDH bouwde reputatie met hun realisatie van het concertgebouw te Bodø in Noorwegen. Het bureau won in 2016 ook al de wedstrijd voor de uitbreiding en renovatie van de Bourlaschouwburg in Antwerpen (een samenwerking met Julian Harrap Architects). Je kan DRDH nog kennen van enkele opdrachten in België, zoals de realisatie van een aantal woningen en een sociaal huis in Aarschot uit 2012.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.