Project

Initiatieparcours

Het uitgangspunt voor de crèche langs de drukke Wittouckstraat in Brussel, ontworpen door Pierre Blondel, is het initiatieparcours voor de kinderen. Het project benut de bestaande helling van het terrein in plaats van er tegenin te gaan. Het parcours bedient het hele gebouw aan de hand van een ononderbroken pad en is vooral op de kinderen gericht. Het nieuwe volume benut het bestaande netwerk van… Lees meer
Project

Op een bunker

Een groot perceel aan de rand van Oosteeklo, in het noorden van het Meetjesland, biedt een weids uitzicht op velden en bossen. Op zoek naar deze zichten, wil een gezin er zijn nieuwe woning bouwen. Ongeveer in het midden van het lot staat echter een erfgoedobject, dat het panorama vanop het maaiveld hypothekeert. Een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog is voor het gezin een last. Niet voor de… Lees meer
Project

Grafisch en structureel raffinement

In 2022 voltooit Studio SNCDA zijn eerste project: een brandweerkazerne in het historisch centrum van Dil­beek, voorzien van kantoren en drie noodwoningen, en daarbovenop een grote polyvalente zaal. In 2022 voltooit Studio SNCDA zijn eerste project: een brandweerkazerne in het historisch centrum van Dil­beek, voorzien van kantoren en drie noodwoningen, en daarbovenop een grote polyvalente zaal. Lees meer
Project

Pedagogie en landschap

De school past zich als architectuurtypologie aan naargelang de evoluties in de pedagogie. Het project van Générale voor scholen 7 en 8 in Elsene richt zich op de nieuwe ruimtelijke ambities die voortvloeien uit leermethoden zoals Montessori. In dit huizenblok in Elsene staan momenteel tijdelijke paviljoenen met onvoldoende capaciteit voor alle leerlingen, die noodgedwongen les moeten volgen op een… Lees meer
Project

Vrijheid in eenvormigheid

Aan de zuidrand van Brussel verbouwden Bérénice Blochet en Mathieu Boxho voor henzelf een studio van 38m2 in een modernistisch appartementencomplex. De ruimte geeft aan langse zijde uit op twee grote ramen, waardoor ze kan genieten van een grote lichttoetreding en een mooi uitzicht op de groene wijken langs het Ter Kamerenbos. De architecten wilden eenzelfde gevoel van openheid in hun interieur,… Lees meer
Project

Tussen bruut en burgerlijk

De door Agmen gerenoveerde meesterwoning in de Violetstraat in Antwerpen valt op. De klassiek ogende gevel met mansardedak en lijstwerk doet burgerlijk aan. Alleen de imposante, felgeel gelakte, metalen deur doet een vermoeden rijzen dat er ons achter de voorgevel iets heel anders te wachten staat. Lees meer
Project

In de goede richting

Te midden van de Waalse stedelijke wildgroei bouwde een bewonerscollectief een klein, alternatief cohousingproject, ‘Seucha’ genaamd. Wonen en biologisch tuinieren gaan hand in hand op dit perceel nabij het station. Bovendien bieden de tien rijhuizen samen een interessante staalkaart van ecologische bouwtechnieken en zuinige energieoplossingen. Lees meer
Project

Miniaturisten

Binnen oude fabrieksmuren in een wat vergeten hoek van Gent, vlak bij het Dampoortstation, verrees het grootste cohousingproject van Vlaanderen. De drie sobere, kloeke, maar wat grillig vormgegeven bouwblokken met vijf tot acht etages huisvesten 59 gezinnen, een rist collectieve ruimtes, een collectieve tuin en een wijkgezondheidscentrum. Het geheel, ontworpen door Bogdan & Van Broeck, is een zeldzaam… Lees meer
Project

Een tuinkamer als spil

Voor haar nicht verbouwt Machteld D’Hollander een arbeiderswoning in een rustige straat in Wachtebeke. De woning is licht verouderd, maar zit vol potentieel. De noordoostelijk gerichte achtertuin is zeer lang en grenst aan een boomgaard. Die is bovendien verbonden met de straat door een steegje, dat wordt gedeeld met de buren. In haar oorspronkelijke staat is de opdeling van ruimtes zeer star in… Lees meer
Project

FLOW, voortdurend in evolutie

Sinds de sluiting van het laatste openluchtzwembad in de jaren 1970, is Brussel een van de weinige Europese hoofdsteden waar openluchtzwemmen niet meer mogelijk is. De organisatie POOL IS COOL zet zich in om dit recht weer op te eisen. Een frisse duik in de openlucht tijdens een warme zomerdag moet immers mogelijk zijn zonder verplichte uitstap buiten de stad. Met ambitie en vastberadenheid zijn de… Lees meer
Project

Miniaturisten

Net zoals ebenisten of fijne meubelmakers ooit hun leertijd afsloten met een kostbaar miniatuurtje, levert Laboratoire met zijn eerste project een verfijnde micro-architectuur af. Met de twee ‘shelters’ in de buurt van Modave, herstructureert het jonge Luikse bureau de site van het restaurant ‘La Roseraie’ en trekt, in een omgeving die uitnodigt tot luxe, de kaart van compactheid. Lees meer
Project

Bungalow met uitzicht

In Bazel, in het oosten van het Waasland, realiseerde Bovenbouw een zwartgekleurde bungalow op een hellend terrein. Op een subtiele en licht ironische manier is de woning een spel met lokale of internationale elementen. Lees meer
Project

Een paard van Troje voor de Noordwijk

Voor de realisatie van een tweede nieuw kantoorgebouw voor de Vlaamse overheid (naast het Herman Teirlinckgebouw op de site van Thurn & Taxis) viel de keuze op de vacante WTC-torens bij het Brusselse Noordstation. Hiermee herhaalt zich de geschiedenis: ook in de jaren 1960 moest dit complex als een paard van Troje nieuw leven in de Noordwijk smokkelen. Dit keer ligt het stedelijk ambitieniveau,… Lees meer
Project

De geësthetiseerde werkplek

Op 15 september 2021 werd Silversquare Central feestelijk geopend “met alle elementen om er een mooie avond van te maken: gasten, de nazomer, netwerkmogelijkheden, originele muziek, cocktails, smashburgers en de producten van onze leden”. Het was dé gelegenheid om de tijdelijke samenwerking te vieren tussen Silversquare, een onderneming die coworkingruimte aanbiedt, en designgalerie Maniera.… Lees meer
Project

3D-puzzel

De bakstenen gevel op het ritme van de straat lijkt zich te conformeren aan de generieke rijwoningen. Of toch niet? Achter de buitenschil, in het midden van deze bijzondere meergezinswoning in Leuven, lieten Carton123 architecten, van voor- tot achtergevel en over de hele hoogte tot onder het zadeldak, zowaar de ruimte van een heel huis vrij. En toch zijn er vier woningen op de plaats waar volgens… Lees meer
Project

Spartaanse soberheid als omgevingskwaliteit

Van publieke gebouwen – van kantoren en scholen tot rechtbanken – vinden we het stilaan normaal dat de overheid een zekere architecturale kwaliteit eist. Diezelfde overheid bestiert echter ook veel utilitaire gebouwen, zoals bijvoorbeeld loodsen waar men zout voor strooidiensten opslaat. Voor zulke gebouwen lijkt niemand kwaliteit belangrijk te vinden. Het tegendeel is waar. Dat bewijst de zoutloods… Lees meer
Project

Een mijngebouw maakt school

Ooit achtte men ze geen blik waard, maar vandaag slaat de enorme maat en kwaliteit van de mijngebouwen van Beringen je met verstomming. Alleen al de berging van mijnwagonnetjes en de ruimte voor kleedkastjes voor de mijnwerkers vereiste een constructie van 21 bij 127 meter! In dat kolossale ‘berghok’ huist nu de vrije kleuteren basisschool Straf!. De renovatie van a2o en AAC diende met bewonderenswaardige… Lees meer
Project

De wonde van de staalindustrie dichten

In oktober 2011 besloot multinational ArcelorMittal te stoppen met de warme lijn van de Luikse staalindustrie. Exact tien jaar later is er geen werknemer meer aanwezig in de gigantische infrastructuur die zich nog altijd tegen het landschap aftekent, maar is de vernedering nog steeds voelbaar. De arbeiders uit het staalbekken, die ooit het gietijzer temden dat er door de giethallen vloeide, lossen… Lees meer
Project

Wandelen in het groen en blauw

Wie dezer dagen aan de Oude Dokken in Gent wandelt, kan zien dat het recent aangelegde Kapitein Zeppospark een succes is. Hoewel het park origineel bedoeld was als een wijkpark, trekt het inwoners van de hele stad. Lees meer
Project

Gestaag groeien

Het Brusselse architectenbureau Ledroit Pierret Polet (LPP) ontwierp in Luik een crèche. De architecten gebruikten de inplanting ervan om de relatie tussen meer private en meer publieke ruimtes voor kinderen te onderzoeken, en beide in elkaar te laten overgaan aan de hand van de architectuur. Lees meer
Project

Een huis met impact

De opdracht van het gemeentebestuur in Elsene (Brussel) luidde: geef de jeugd een plek in onze buurt. Maar hoe ontwerp je een plaats voor tieners, in een moeilijk, zeer dens deel van de hoofdstad? Willen zij wel een zichtbare, afgebakende locatie? Willen zij niet liever rondhangen op onbestemde, liefst verdoken plaatsen? En als ze dan toch iets toegewezen krijgen, welk programma moet die plek precies… Lees meer
Project

mcdm atelier, Weidestraat, Ledeberg, 2020

Mcdm atelier verbouwde een rijwoning in Ledeberg. De rijwoning had een typische indeling: een smalle en donkere inkom leidt naar een traphal, waartegen leefruimtes geschakeld liggen. De keuken en de technieken bevonden zich in een vervallen aanbouw. Ondanks de zuid gerichte tuin viel er relatief weinig licht binnen in de woning. Door de vele verlaagde plafonds was er een tekort aan ruimtelijkheid en… Lees meer
Project

Doodgaan is een kunst

Het crematorium dat Office Kersten Geers David Van Severen samen met Richard Venlet in Oostende bouwde, is het resultaat van een Open Oproep uit 2013. Het is een moeilijke ontwerpopdracht: een plek maken voor een laatste afscheid of als ultieme verblijfplaats. Functionaliteit mag niet routineus worden, maar de architectuur kan zich evenmin pathetisch op de voorgrond plaatsen. Lees meer
Project

Op het rechte spoor

Het nieuwe Pannenhuispark is een uitloper van het noordelijke deel van het Thurn en Taxispark. Het ligt op een terrein van een voormalig rangeerstation van de NMBS, de plek waar men stoomlocomotieven met water bevoorraadde. Het project kadert binnen het Duurzaam Wijkcontract ‘Bockstael’ van Stad Brussel en werd getekend en uitgevoerd door het Brusselse landschapsbureau Landinzicht, in samenwerking… Lees meer
Project

Ankerpunten en olifantenpaadjes

Van Belle & Medina Architects en Vogt Landscape Architects kwamen als winnaars uit de Open Oproep voor het Droogdokkenpark in Antwerpen. De eerste fase van het park, de Belvédère, werd al in gebruik genomen. Bart Tritsmans maakte met Kurt Van Belle een wandeling door de omgeving. In de overgangszone tussen de Scheldeoever, de stad en de haven ontwierp Van Belle & Medina ook de tractiestations… Lees meer
Project

vvv, Dorpswoning, Cerfontaine, 2020

Het perceel van deze woning ligt aan de rand van een dorp, langs een weg op een heuvel met uitzicht op de vallei van de Eau d’Heure. Het maakt deel uit van een niet erg dens, maar niettemin behoorlijk dichtbebouwd weefsel. De woning geniet volop van een bevoorrecht uitzicht op het landschap, dat de leefkwaliteit van de ruimtes binnenin sterk bepaalt. De inplanting van de woning maakt gebruik… Lees meer
Project

Awg, Urban Center, Antwerpen 2020

Het Urban Center in Antwerpen is ontstaan vanuit van de feestzaal Kielpark, een voormalige orangerie van stadsarchitect E. Van Averbeke. De orangerie werd in de jaren ‘50 getransformeerd tot een feestzaal. Lees meer
Project

DRDH, Concertzaal Bijloke – Gent, 2020

In 2020 renoveerde DRDH Architects uit Londen de grote concertzaal van de Bijloke in Gent. Ooit diende de zaal als ziekenboeg van het 13de-eeuwse gotische abdijhospitaal, maar nu is het een concertzaal voor verschillende muziekgenres. De zaal telt 800 zitplaatsen. Het is de eerste zaal die gerenoveerd werd, later volgen nog een kleinere recitalzaal met 250 plaatsen, een oud anatomisch theater en een… Lees meer
Project

Een shōji in de Westhoek

Schenk Hattori Architecture Atelier bouwde een onthaalpaviljoen voor natuurgebied De Palingbeek in de omgeving van Ieper. De architecten ontwierpen het gebouw als een kamerscherm dat het landschap structureert en de chaotische bestaande situatie verbergt. De schijnbaar eenvoudige, elegante houten constructie weerspiegelt de precisie van het vakmanschap, en realiseert een subtiele ruimtelijke ingreep:… Lees meer
Project

Bruthalisme

In de herfst van 2020 leverden Stéphanie Bru en Alexandre Thériot (Bruther) de studentenhuisvesting Rosalind Franklin op in de technologiecampus Université Paris-Saclay. Het Frans-Zwitserse architectenbureau werkte hiervoor samen met Adrien Verschuere (Baukunst) uit Brussel. Hun gebouw is een van de meest overtuigende voorbeelden van een optimaal evenwicht tussen less en more op deze campus.… Lees meer
Project

De Smet Vermeulen architecten, Tondelier Krono, Gent, 2021

Het Sporthalgebouw Krono in Gent is het grootste gebouw van de Rabotwijk. Het kijkt uit naar het Gasmeterpark en de Nieuwe Vaart. De sokkel van het gebouw is dubbelhoog en ruim beglaasd. Ze bevat een wijksporthal, een café, een fitnessruimte en de inkomhallen naar de 36 daarboven gelegen appartementen. De trapeziumvormige plattegrond laat toe om in de ongelijke marges rondom de sporthal stijgkernen… Lees meer
Project

Agmen, Koninklijke Bibliotheek van België – Albertina, Brussel, 2020

De koninklijke bibliotheek van België, de Albertina in Brussel, is om vele redenen een bijzonder stuk geschiedenis. De totaalinrichting ervan is een meesterwerk van de Kunstwerkstede Gebroeders De Coene. Het gebouw en de interieurs uit de jaren 50-60 zijn opgevat om een nationaal beeld van vooruitgang en eigentijds prestige uit te stralen. Op de vijfde verdieping bevindt zich een cafetaria met een… Lees meer
Project

Een huis aan huis

“Zou u mij even een extra kamer kunnen leveren, a.u.b.?” Dat is exact wat we wilden vragen toen we naar aanleiding van de lockdown op de grenzen van onze woning botsten. Wat extra ruimte graag, aan huis geleverd met een bestelwagen. Gewoon snel even neerzetten, dat zou pas handig zijn! Met Fétis in Etterbeek (Brussel) maakt AUXAU – het architectenbureau van Cédric Callewaert en François Vliebergh… Lees meer
Project

Giusto Van Campenhout, Hidden Villa, Elsene, 2019

De Verborgen Villa is gelegen in het zuiden van Brussel waar het stedelijk weefsel voornamelijk bestaat uit 19e eeuwse herenhuizen. Zoals in veel andere steden, wil Brussel de gedaante van de stad behouden, terwijl de situatie drastisch wijzigt. Lees meer
Project

Dorpse woonkwaliteit onder de kerktoren

Vanaf een afstand zou het zomaar een historische woonhof kunnen zijn, aan de rand van het pittoreske stadje Lo te midden van het polderlandschap. Vijf tweelingwoningen, aan elkaar geregen met een bakstenen muur, rond een collectieve tuin. Deze sociale woningen, ontworpen door Architectenbureau Bart Dehaene, dragen het DNA van het dorp in zich. Lees meer
Project

Scenografie voor het huiselijke leven

In Graven (Grez-Doiceau), een landelijke gemeente net over de taalgrens nabij Waver, ontwierpen architect Philippe Vander Maren en kunstenaar Richard Venlet een vrijstaande nieuwbouwwoning op een hellend terrein. Ze deden dat met een mooi gedoseerde aandacht voor de verschillende architecturale elementen. Hun nauwgezette ontwerpbeslissingen om de ruimte pragmatisch in te delen, leidden t288ot een indrukwekkend… Lees meer
Project

Theo De Meyer – Stefanie Everaert, Serra – un soggiorno segreto, Gent, 2020 (work in progress)

Maart 2020. Tentoonstellingen worden gecanceld, lesgeven verhuist naar de virtuele wereld, projecten worden uitgesteld. Avonturen waar we naar uitkeken veranderen in teleurstellingen. Lees meer
Project

Declerck – Daels Architecten, Monumen(T)huis, Ingelmunster

Group Monument wou de woning op de site van hun kantoren in Ingelmunster terug de grandeur geven die het verdient.  Het huis uit 1925 prijkt op de inventaris van onroerend erfgoed. De achtergevel werd bekleed met lichtgroen geprepatineerde koperen losanges. Een unieke toepassing door eigen arbeiders gemonteerd. Dit is gecombineerd met een sober lichtgrijs gevelpleistersysteem. Het pakt de anachronistische… Lees meer

Abonneer je vanaf €59 per jaar!

Je ontvangt 5 klassieke nummers (in het Nederlands) en 1 speciale uitgave (in het Engels) van het tijdschrift.

Abonnement
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.