A+ en Bozar nodigen de Duitse kunstenaar Thomas Demand (1964) uit om op 29 april 2021 een lezing te geven in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Zijn fotografisch werk balanceert op de grens tussen fictie en realiteit.

Sinds de jaren 90 zijn de meeste foto’s van Demand reconstructies van beelden uit de pers of het internet. Door deze beelden in zijn atelier met papier en karton te reconstrueren, slaagt hij erin zijn aandacht te richten op het picturale van het beeld en niet op het onderwerp zelf. Zijn reconstructies gaan vaak over een politieke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis, die hij bekritiseert.

In 2010, na een residentie in het Getty Research Institute waar hij de archieven met maquettes van John Lautner ontdekt, gaat het werk van Demand een andere richting uit. In tegenstelling tot de abstractie van de eerste foto’s gaat Demand voor het eerst maquettes van anderen fotograferen. De onderwerpen zijn niet langer historische feiten, maar echte architectonische projecten die hij op een close-up manier in conceptuele maquettes en foto’s omzet. De architectuurmaquette wordt hier een sculpturale manifestatie van ideeën, die veeleer het creatieve proces oproept dan het architectonische concept als vorm of programma.

Het werk van Thomas Demand werd meermaals tentoongesteld in internationale kunstinstituten zoals het Museum of Modern Art in New York, de Neue Nationalgalerie in Berlijn, de Tate Gallery en de Serpentine Gallery in Londen, en de Prada Foundation in Venetië. Dit najaar wordt zijn werk voor het eerst in België getoond in Museum M in Leuven.

Praktische info

29 april 2021, 19:00
Paleis voor Schone Kunsten – Zaal M, Brussel
In het Engels

Coproductie: BOZAR, A+ Architecture in Belgium
In samenwerking met M Leuven

Structurele partners: FEBELCEM, D’Ieteren Immo
Sponsor: ASSA ABLOY Entrance Systems

Kies voor A+More
en mis geen enkele lezing!

Je ontvangt een uitnodiging voor twee personen voor alle lezingen (minstens 6 per jaar) die A+ organiseert in Bozar.

Meer info

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief