Gepubliceerd op 04.05.2022 | Tekst: Lisa De Visscher

Portret

A+ laat een Belgisch bureau aan het woord dat zichzelf voorstelt aan de hand van een referentie die betekenend is voor zijn architectuurpraktijk.

“Na onze studies, toen we ons als jonge (landschaps)architecten meer wilden toeleggen op het ontwerp van de publieke ruimte en het landschap, kwamen we tot de vaststelling dat de meeste landschapsarchitecten op dat moment nog steeds erg gericht waren op geometrie en compositie. Toen we het project van Gilles Clément ontdekten, bleek dat een eyeopener. Hartje Lille, vlak bij de oude binnenstad en wat toen de werf was van Euralille, bouwde Gilles Clément in 1996 een zeven meter hoge betonnen muur rond een stuk braakliggend terrein. De grond werd opgehoogd en beplant. Eromheen legde hij een publiek park aan. Dit project, waarin een stukje wilde natuur vrij kan groeien, afgesneden van elke menselijke interventie, heeft ons sterk beïnvloed. Het idee een soort citadel te bouwen om al wat leeft te beschermen tegen de buitenwereld, is niet alleen erg poëtisch, het gaf ons ook een nieuw esthetisch kader.

Deze manier van kijken en werken komt ook terug in een aantal van onze projecten, zoals bij de parking van Sart Tilman in Luik, die we in 2019 aanlegden. Bij dit project doet de alomtegenwoordigheid van de auto ons nadenken over hoe we een functioneel antwoord kunnen bieden en tegelijkertijd ‘de controle kunnen behouden’. We reactiveren het ecosysteem en focussen op de natuur. We ‘herweven’ de groene en blauwe netwerken, zodat de fauna en flora opnieuw tot hun recht komen en zich verder kunnen ontwikkelen. We renoveren de voeten fietspaden, ook al vertegenwoordigen deze qua oppervlakte maar een klein deel van de site. Door deze echter in scène te zetten en aantrekkelijk te maken, stimuleren we ook een mentaliteitsverandering en nieuwe gewoonten. Het is een parking in het bos waar de natuur langzaamaan haar rechten weer opeist en waar wandelen een plezier wordt. Het kamvormig ontwerp maakt verschuivingen tussen een natuurlijke en kunstmatige omgeving mogelijk, en houdt onze positie als auteur eerder discreet.”

 

Office name Pigeon Ochej Paysage
Website dupaysage.be
Office location Namur – Liège – Eupen
Founders/Associates Virginie Pigeon, Sébastien Ochej
Office founded in 2003
Staff 3

Selected projects

  • Parc de l’étang d’Uccle, Brussels (in progress)
  • Parc économique du Val-Benoît, Liège (2014—2025)
  • Parking au Sart Tilman, Liège (2019)
  • Parc Pierre Paulus, Brussels (in progress)
  • Jardin des Quatre Tourettes, Liège (2014)

These projects were published in Pigeon Ochej Paysage, 2021 (ISBN: 978-28052-0701-3)

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief