Arrhov Frick
Subtiel Zweeds pragmatisme
Het jonge Zweedse architectenbureau Arrhov Frick, waarvan 2G Magazine net een monografie heeft gepubliceerd, staat bekend om zijn minimalistische architectuur en zijn subtiele realisaties. A+ had een gesprek met Johan Arrhov, ter gelegenheid van de lezing die het bureau op 11 februari 2019 in Bozar zal geven.
Sinds Johan Arrhov en Henrik Frick in 2010 hun bureau in Stockholm hebben opgericht, is hun praktijk gestaag gegroeid en geëvolueerd. Ze pakken het voorzichtig aan, waardoor ze langzaamaan uitbreiden, zonder al te snel te veel te willen doen. Hun bureau houden ze doelbewust klein (tien à twaalf medewerkers) zodat ze echt betrokken kunnen blijven bij alle projecten. Ze bespreken alles samen, maar de drie partners verdelen voor elke fase van een project de rollen en de verantwoordelijkheden, van schets en detailplan tot werfopvolging. Door die taakverdeling kunnen de anderen de nodige afstand bewaren, zodat ze snel zien wat er beter kan, of aangepast moet worden.
De minimalistische esthetiek van architectuur die tot de essentie werd herleid, is momenteel zeer populair, wat deels kan verklaren waarom Arrhov Frick ook internationale bekendheid geniet. Die esthetiek is echter niet de hoofdbekommernis van het jonge bureau. Integendeel, de architecten hechten veel meer belang aan het proces, dat voor hen de kern vormt van al hun werk en wijzigt in functie van de schaal van een project. Die grote schaalverschillen tussen hun projecten – gaande van meubel- en interieurontwerp voor het kledingmerk Our Legacy tot stedelijke ontwikkeling – zorgt volgens hen voor een essentieel evenwicht, waardoor ze zich constant kunnen vernieuwen. “We hebben geen grote strategieën voor onze praktijk uitgestippeld, maar we weten wel dat we niet steeds dezelfde soort projecten willen uitvoeren.”
De architecten werken voornamelijk op analoge manier en verkiezen snelle tekeningen in 2d boven studies van gebouwen in 3d. Op die manier verkennen ze de structurele principes, het programma en de invullingen van hun projecten, waarbij ze altijd streven naar een heldere en logische constructie. Die snelle schetsen krijgen zo ook een cruciale functie in het ontwerpproces. “In het begin maken we vaak een voorstelling van een project zonder architecturaal programma. Vervolgens voegen we de elementen toe die noodzakelijk zijn om het idee en zijn mogelijke toekomstige toepassing te realiseren.” De gekleurde tekeningen tonen een extreem duidelijke structuur en vormen vaak het vertrekpunt voor een ontwerp met eenvoudige, zuivere lijnen.
Wilt u verder lezen? Het artikel wordt gepubliceerd in de bezoekersgids die de avond van de lezing beschikbaar zal zijn!