Gepubliceerd op 03.05.2021

Het Da Vinci College in Perwez ontwikkelt zijn pedagogie rond het principe van “meervoudige intelligenties”. Ze streven naar dynamisch leren op maat van elke leerling. In het nieuwbouw- en renovatieproject wordt deze pedagogie vertaald naar de architectuur en de werking ervan.

Architect Nathalie Vigneron (ÁRTER Architecten) en projectleider Ariane Pensis vertellen hoe het nieuwe gebouw tot stand is gekomen en welke speciale plek de materialen van Etex hebben gekregen.

Uitbreiding en renovatiewerken

Het Da Vinci College is de voorbije jaren sterk gegroeid en telt ondertussen meer dan 500 leerlingen. De oude gebouwen dateren uit 1968 en werden te klein, dus lanceerde het college in 2017 een ontwerpwedstrijd voor een nieuw schoolgebouw. In haar ontwerp maakte het architectenbureau ÁRTER plaats voor twintig nieuwe klaslokalen, twee labo’s, een artistiek lokaal, een bibliotheek van 250 m² en een multifunctionele sporthal. Ook het bestaande gebouw wordt stevig onder handen genomen.

“Fase 1 van het gebouw is sinds midden januari operationeel, fase 2 zal dat na de paasvakantie zijn. De leerlingen zijn al in het nieuwe gebouw getrokken. We gaan nu verder met de derde en laatste fase, waarin we het bestaande gebouw renoveren, het huidige administratieve centrum reorganiseren, de refter renoveren en een multifunctionele sporthal bouwen. De laatste fase is zelf nog onderverdeeld in enkele tussenfases. Het einde van de eerste tussenfase is voorzien voor december 2021”, vertelt Ariane Pensis.

Kleur staat centraal

“Al van bij het begin wilden we met dynamische en kleurrijke gevels werken. Langs de andere kant vonden we het ook erg belangrijk om het gebouw te laten opgaan in het landschap. Daarom hebben we gewerkt met twee verschillende kleurenpaletten: één voor de buitengevels (de kant van de buren) en één voor de binnengevels (binnenin het college). De EQUITONE [tectiva] panelen die aan de buitenkant gebruikt worden, zijn veel zachter van kleur. Denk aan beige, lichtbruin, bruin en terracotta. De EQUITONE [pictura] panelen die voor de gevels binnenin de school gebruikt worden, hebben erg felle kleuren. We zijn vertrokken vanuit de kleuren die we in de omgeving tegenkomen (rood, beige en bruin) en hebben dat kleurenpalet aangevuld met hun complementaire kleuren (blauw, geel, groen en oranje). We hebben doelbewust voor kleur gekozen om frisheid en dynamiek in het ontwerp en de gevels te brengen, het geheel op te fleuren en een link te leggen met de actieve onderwijsmethoden van het college.

Het gelijkvloers is opvallend kleurrijker dan de verdiepingen. Er is gespeeld met de dynamiek om te voorkomen dat het gebouw er te massief zou uitzien. De gemeenschappelijke buitenruimtes zijn ontworpen in functie van hun toekomstig gebruik, met als doel de verbeelding van de studenten te prikkelen”, legt Nathalie Vigneron uit.

Teamwork makes the dream work

“In het algemeen hebben we met maar weinig problemen te maken gekregen. We hebben steeds aandachtig naar elkaar geluisterd en elkaars advies in acht genomen. Dit project was echt teamwerk. We hebben resoluut voor een geïntegreerde aanpak tussen de architecten, de projectleider, de aannemer en de school gekozen. Tijdens de vergaderingen kwamen potentiële problemen, vragen en twijfels aan bod. Dankzij de sterke communicatie tussen alle betrokken partijen hebben we een optimale uitvoering gehad. Ik hoop dat de goede energie die wij in het project gestoken hebben, duidelijk terug te zien is in de architectuur. Ons ultieme doel was om de studenten met het ontwerp te inspireren, zodat ze fantastische herinneringen overhouden aan hun tijd in het college”, aldus Nathalie Vigneron.

Buitenbekleding uit het Etex-gamma

Nathalie Vigneron: “Voor de buitenbekleding van het gebouw hebben we met verscheidene producten uit het Etex-gamma gewerkt. Voor de hoofdgevels hebben we de EQUITONE [tectiva] en [pictura] gevelpanelen gebruikt. Voor de daken hebben we voor Cedral leien gekozen.

We hebben erg stilgestaan bij de duurzaamheid van de materialen. Voor scholen gaan we echt op zoek naar materiaal dat mooi evolueert doorheen de tijd, dat er binnen tien jaar nog even goed uitziet als vandaag. Het moet onderhoudsvriendelijk zijn en resistent tegen uv-stralen en regen. Initieel wilden we een gedeelte van het gebouw met hout afwerken, maar dat idee werd al snel afgeketst door het college, omdat ze schrik hadden voor de aantasting van het hout. We hebben daarop samen beslist om alle gevelbekleding met panelen uit vezelcement te doen. Dat materiaal is heel goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, uv-stralen en schokken. Hetzelfde geldt voor de daken. Zo zijn we bij de leien terechtgekomen die Etex in zijn assortiment aanbiedt.”

Fantastische eerste ervaring met Etex

“Een van mijn beste vriendinnen werkt bij Etex en het is mede dankzij haar dat ik het materiaal heb leren kennen en dat we het op deze manier in dit project hebben toegepast. Het was de allereerste keer dat ÁRTER met de Cedral en EQUITONE-materialen van Etex werkt. Het was een heel aangename eerste kennismaking, we gaan er zonder twijfel nog mee werken!

Voor de uitvoering van het ontwerp hebben we een beroep gedaan op de technische ondersteuning van Etex. Onze contactpersoon heeft ons gedurende het hele traject, van ontwerp tot uitvoering, begeleid en advies gegeven. Dat advies heeft het ontwerp gegarandeerd verbeterd”, besluit Nathalie Vigneron.

www.equitone.com

 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief