Gepubliceerd op 18.05.2021 | Tekst: Awg | Foto's: Stijn Bollaert

Het Urban Center in Antwerpen is ontstaan vanuit van de feestzaal Kielpark, een voormalige orangerie van stadsarchitect E. Van Averbeke. De orangerie werd in de jaren ‘50 getransformeerd tot een feestzaal.

De gevelopeningen in het noordgevel werden dichtgemetseld om de geluidsoverlast naar het achterliggende bouwblok te beperken. De nieuwbouw is tegen de feestzaal gebouwd, zodat deze fungeert als akoestische buffer. Dit maakt het mogelijk om de originele gevelopeningen in de noordgevel te herstellen en visuele verbindingen door het gebouw te creëren. Naast de gerenoveerde gevel werd een dubbelhoge foyer georganiseerd die functioneert als ontsluiting van het bestaande gebouw en de nieuwbouw; een bruisende en open ruimte voor de uitwisseling van ideeën en passies. De nieuwbouw is geconcipieerd als een ‘moderne orangerie’ en gekenmerkt door een repetitieve glazen gevel. Het ingetogen volume is het archetype van een serre en krijgt een geleding van plint/kop door een subtiele verspringing in de gevel.

Architect awg architecten
Website awg.be
Officiële projectnaam Urban Center
Link naar het project awg.be/nl/project/urban-center
Plaats Antwerpen, België
Programma Cultuur en onderwijs
Procedure Wedstrijd
Opdrachtgever Let’s Go Urban vzw
Oplevering juni 2020
Totale vloeroppervlakte 2.955 m²
Budget (excl. BTW en vergoedingen) € 2.050.000,00
Foto’s © Stijn Bollaert

Deel je projecten met ons

Heb je de afgelopen twee jaar een project opgeleverd dat je met ons wilt delen? Laat het ons dan zeker weten!

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief