Gepubliceerd op 20.04.2022 | Tekst: Mathias Bouet | Foto's: Jeroen Verrecht

A+295 Reimagining the Office

Je kan het volledige artikel lezen in A+295 Reimagining the Office. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

Op 15 september 2021 werd Silversquare Central feestelijk geopend “met alle elementen om er een mooie avond van te maken: gasten, de nazomer, netwerkmogelijkheden, originele muziek, cocktails, smashburgers en de producten van onze leden”. Het was dé gelegenheid om de tijdelijke samenwerking te vieren tussen Silversquare, een onderneming die coworkingruimte aanbiedt, en designgalerie Maniera.

Silversquare Central staat voor 5.700 m2 multifunctionele coworkingruimte, recent ingericht in het voormalige Shell-gebouw boven het Brusselse Centraal Station: een mastodont uit de jaren 1930 van de hand van Alexis Dumont en Marcel Van Goethem, die op de erfgoedlijst prijkt wegens z’n elegante art-decostijl. Het dak met panoramisch uitzicht, de bijna tropische tuin en de nabijheid van allerlei voorzieningen maken dit tot de ideale omgeving voor een gedeelde werkplek.

Aan de basis ligt Silversquare, een collaboratieve onderneming met 35.000 m2 aan coworkingruimte op haar actief samen met investeerder Befimmo als ‘sterke partner’. Silversquare wilde graag haar aanbod uitbreiden. Maar een onderneming die wil groeien, moet durven. Kort voor de pandemie en de lockdown riep de start-up de hulp in van designgalerie Maniera om het credo ‘de spannendste vierkante meters in België’ waar te maken.

De oprichters van de galerie, Amaryllis Jacobs en Kwinten Lavigne, stelden een team van kunstenaars en architecten samen. Dat kreeg de opdracht om meubels en voorwerpen te ontwerpen die ‘allesbehalve gewoon’ zijn. Het coworkingplatform werkte inspirerend en de door de artistieke leiding gecaste talenten bleken geknipt voor de taak. Zo werd bureau Doorzon gekozen voor de algemene inrichting, textielontwerper Christoph Hefti voor de kleurrijke gordijnen en tapijten, en Piovenefabi voor het restaurant op de begane grond. De meubels zijn het werk van kunstenaars Stéphane Barbier Bouvet en Richard Venlet, maar ook van jonge en minder jonge architecten zoals Felt, Jan De Vylder en Inge Vinck, Jo Taillieu, Maxime Prananto en Studio Verter… een lange lijst van half of al gevestigde kunstenaars en architectenbureaus.

Op de twee verdiepingen die voor het project werden vrijgemaakt, is het resultaat uitnodigend en naar de geest van de tijd: zuivere geometrische vormen en poppy kleuren, materialen en texturen die verrassen. De twee coworkingplateaus zien er aantrekkelijk uit. Je bereikt ze via een nieuwe, sculpturale trap die ter plaatse gegoten werd. Wat het nog aantrekkelijker maakt! Het contrast tussen oud en nieuw werkt perfect. De vloeren in travertijn werden bewaard, net als de ronde muren die de hellende oprit naar de ondergrondse parkeergarage verhullen. Hier en daar zweven vergaderzalen; hangend onder bestaande TT-platen spelen ze met het perspectief in de ruimte. Het grijs van de aluminiumprofielen en het zwart van de neopreenafdichtingen van de glaswanden vormen de perfecte backdrop voor de kleurrijke gordijnen van Christoph Hefti.

[…]

Architect Maniera in collaboration with A JDVIV, Christoph Hefti, Doorzon, Felt, Jo Taillieu, Maxime Prananto, Mos, Office Kersten Geers David Van Severen, Piovenefabi, Richard & Leander Venlet, Stéphane Barbier Bouvet, Studio Verter

Website maniera.be
Project name Silversquare Central
Location Brussels
Programme Co-working space

Procedure Direct commission
Client Silversquare Befimmo
Execution architect LD2 Architecture, Naïf Architecture, Silversquare Team
Lead contractor Louis De Wael

Completion June 2022
Total floor area 8,000 m2
Budget N/a
Product / Supplier Serrebouw De Clercq

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.