Gepubliceerd op 08.04.2021 | Tekst: De Smet Vermeulen | Foto's: Dennis De Smet

Het Sporthalgebouw Krono in Gent is het grootste gebouw van de Rabotwijk. Het kijkt uit naar het Gasmeterpark en de Nieuwe Vaart. De sokkel van het gebouw is dubbelhoog en ruim beglaasd. Ze bevat een wijksporthal, een café, een fitnessruimte en de inkomhallen naar de 36 daarboven gelegen appartementen. De trapeziumvormige plattegrond laat toe om in de ongelijke marges rondom de sporthal stijgkernen te plaatsen. De liggers van de sporthal dringen de eerste laag appartementen binnen, wat leidt tot uitgesproken verschillende woningplattegronden. Toch verraden de gevels deze geometrische complexiteit niet.

Regelmaat en samenhang overheersen, waarbij de balans open/gesloten en verticaal/horizontaal gradueel verschilt in de noordgevel en de zuid-oostgevel. Het gebouw beantwoordt aan de hoge duurzaamheidsvereisten en aan de passiefstandaard. Alle woningen hebben dubbele oriëntaties en ruime terrassen. Met deze complexe stapeling van functies is het gebouw ruimtesparend en sociaal integrerend: een argument pro de compacte stad.

Architect De Smet Vermeulen architecten
Website https://www.hdspv.be
Officiële projectnaam Tondelier krono – sporthalgebouw
Plaats Gent, België
Programma Sporthal, casco commerciële ruimtes, 36 appartementen volgens passiefstandaard
Procedure Wedstrijd
Opdrachtgever Tondelier Development NV
Oplevering 2021
Totale vloeroppervlakte 12.300 m²
Budget € 13.040.000 (excl. btw en erelonen)

 

Deel je projecten met ons

Heb je de afgelopen twee jaar een project opgeleverd dat je met ons wilt delen? Laat het ons dan zeker weten!

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief