Gepubliceerd op 20.06.2022 | Tekst: Élodie Degavre | Foto's: Nicolas Da Silva Lucas

A+296 Small Escapes

Je kan het volledige artikel lezen in A+296 Small Escapes. Bestel hier een exemplaar of neem een jaarabonnement op A+ en mis geen enkel nummer!

Net zoals ebenisten of fijne meubelmakers ooit hun leertijd afsloten met een kostbaar miniatuurtje, levert Laboratoire met zijn eerste project een verfijnde micro-architectuur af. Met de twee ‘shelters’ in de buurt van Modave, herstructureert het jonge Luikse bureau de site van het restaurant ‘La Roseraie’ en trekt, in een omgeving die uitnodigt tot luxe, de kaart van compactheid.

Het begint allemaal met de wedergeboorte van een familierestaurant dat wordt overgenomen door de erfgename, Marie. Ze heeft zich omgeschoold tot chef-kok en staat voor de uitdaging om uit te breiden: wat als het huis, in volle verjonging, unieke overnachtingen zou aanbieden aan de rand van het bos? Maxime Faniel, architect en familie van de restauranthouder, grijpt de kans. Samen met zijn partners van Laboratoire – Florence Jacques en Arnaud De Francesco – stort hij zich op deze eerste opdracht, waarbij op alle schaalniveaus wordt ingegrepen: die van de site en die van de miniatuur.

De twee nieuwe hotelkamers, of ‘shelters’, mogen zonder meer spectaculair genoemd worden. De kwalitatieve uitvoering en het precisiewerk maken een sterke indruk. De twee betoverende en doorschijnende, eindeloos weerspiegelende structuren zouden je bijna doen vergeten dat het werk van de architecten zich niet tot de geraffineerde miniaturen beperkte. Want Laboratoire heeft het volledige perceel heringericht. Het grenst niet alleen aan een Natura 2000-gebied en een oppidum, maar tooit zich ook met een 19de-eeuwse serre van een voor die tijd ongekende moderniteit. De vederlichte constructie, die zo goed als vergeten was, wachtte op een juiste bestemming op het landgoed. De inplanting van de shelters werd door Laboratoire zo gekozen dat de serre opnieuw deel uitmaakt van de totale compositie. Ze verbindt nu de gerenoveerde villa, die het restaurant huisvest, met de nieuwe gebouwen.

Het was niet zozeer het masterplan, dat maar liefst tien shelters voorzag, dat de administratie zorgen baarde. Vooral de geprefabriceerde glazen gevelbekleding vroeg nogal wat overredingskracht. De glazen U-profielen zijn nochtans een subtiele knipoog naar de oude serre.

Naar het voorbeeld van de serre wilde Laboratoire een licht, demonteerbaar architectonisch object ontwerpen met een minimale fundering. Een boeiende uitdaging, maar ook een dwingende noodzaak, omdat rekening gehouden moest worden met het ononderbroken gebruik van het terrein: de shelters met CLT-structuur worden als een puzzel in een paar dagen in elkaar gezet. Het was bovendien niet makkelijk om een team te vinden dat de glazen elementen kon maken, omdat hun gebruik op miniatuurschaal zo nieuw was. Laboratoire vond een partner voor de delicate opdracht in de Luikse glasblazerij Duchaine, die een buitengewone technische bekwaamheid aan de dag legt.

[…]

Architect Laboratoire
Project name La Roseraie (phase 1)
Location Modave

Programme Tourist accommodation
Procedure Private commission
Client La Roseraie

Structural engineering Servais Engineering Architectural
Service engineering Bureau Greisch
Lead contractor TS Construct

Completion January 2022
Total floor area 50 m2
Budget N/a

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.