A+275 Best of
December 2018 Januari 2019
Edito
Lisa De Visscher - Hoofdredacteur
Lijstjes. Ze lijken een noodzakelijk bijproduct van elk naderend eindejaar. Alsof je de voorbije twaalf maanden enkel kunt bevatten als ze gereduceerd worden tot vijf of tien highlights. Toch zijn lijstjes er altijd al geweest – denk maar aan de Tien Geboden. De wereldgeschiedenis is vervat in lijstjes, van zonden en heiligen en heelkundige planten, van gewonnen veldslagen tot de vrouwen van Don Giovanni. Al ver voor Denis Diderot (1713-1784) leefde de noodzaak tot samenvatting, overzicht en definitie om een inzicht te krijgen in het ‘Goede’. Zoals Umberto Eco (1932-2016) schreef in The Infinity of Lists (2009): “The list is the origin of culture. It’s part of the history of art and literature. What does culture want? To make infinity comprehensible. It wants to create order – not always, but often. And how, as a human being, does one face infinity? How does one attempt to grasp the incomprehensible? Through lists, through catalogs, through collections in museums and through encyclopedias and dictionaries.” (1)
Ook A+ voelde de behoefte aan een overzicht. Aan een antwoord, hoe ontoereikend ook, op de onmogelijke vraag: wat is, hier en nu, goede architectuur? Daarom ondervroegen we een vijftigtal jonge en gevestigde architecten, curatoren, onderzoekers, bouwmeesters en politici naar de top vijf van hun favoriete projecten van de laatste jaren. Dat leverde ons meteen een nieuw lijstje van vijf inzichten op.
1.
50 x 5 ≠ 250. In België werd de laatste jaren in een hoog tempo gebouwd, en daar kwam interessante en diverse architectuur uit voort. Toch komt een handvol projecten en een beperkt aantal bureaus steeds terug in het merendeel van de lijstjes. Ze blijken een soort ‘eerste liga’, die erin geslaagd is zich in het collectieve geheugen te nestelen van een cultureel invloedrijke groep.
2.
Een lijstje is zowel oorzaak als gevolg. Verrassend veel projecten uit de ingezonden lijstjes publiceerde A+ al in zijn laatste edities. We zien hier – uiteraard – graag de invloed in van A+ op het architectuurdebat. A+ houdt de vinger aan de pols. We publiceren wat speelt en actueel is, en dat leest u en pikt u op. Op hun beurt brengen lijstjes hier ook nieuwe projecten aan die het debat voeden.
3.
Eens gepubliceerd wordt een (gedocumenteerde) lijst een naslagwerk en een instrument voor onderzoek. De opgelijste projecten dragen bij tot het collectieve geheugen van een bepaalde periode, én ze worden referenties voor toekomstige projecten.
4.
Een lijst is ook altijd een agenda. Ze toont wie je bent of wat je wil zijn. De bouwmeesters die we aanschreven, gaven ons dan ook geen opsomming van interessante afgewerkte projecten, maar eerder van procedures en ambities. De politici, op hun beurt, namen via een lijst een standpunt in over wat het stedelijke landschap vandaag kan betekenen. In de lijst schemert steeds een beleid door.
5.
Een lijst vraagt om een lijst. Naast een reeks gebouwde projecten publiceren we in dit nummer ook wat nog moet komen. A+ organiseert in 2019 opnieuw twee lezingenreeksen – de internationale lezingenreeks in samenwerking met Bozar, en de Across-lezingenreeks samen met ULiège et het VAi. Daar komen nog eens twee tentoonstellingen bovenop. Hou alvast uw agenda vrij voor een nieuwe, inspirerende lijst.
Het hele team wenst u een prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!
Lisa De Visscher
Hoofdredacteur
(1) Umberto Eco, The Infinity of Lists: an Illustrated Essay, Rizzoli, New York, 2009
Inhoudstafel
Edito Lisa De Visscher
Onhandige schoonheid Mathias Bouet
Subtiel spiegelpaleis Birgit Cleppe
Magie op het industrieterrein Birgit Cleppe
Een onvergetelijke loods Pieter T’Jonck
Relatie tussen tijd en ruimte Christian Kieckens
Huiselijkheid en verfijning Bart Tritsmans
Flirten met de geschiedenis Pieter T’Jonck
Glasheldere eenvoud Pieter T’Jonck
Van woning tot stedelijke dynamiek François Gena
Spelen met erfgoed Gitte Van Den Bergh
De vastgoedkunstenaar Mathias Bouet
Uit het logboek van de Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck
Brussel heeft recht op meer Lisa De Visscher
Het belang van de weg Lisa De Visscher en Apolline Vranken
Een hart voor Kasterlee Lisa De Visscher
Herademen Jolien Naeyaert
Toen en nu Katrien Vandermarliere
Verbinden en bemiddelen Cécile Vandernoot
Een slimme cirkel Aslı Çicek
Vorm, ruimte en veiligheid François Gena
Bevlogen plein Véronique Patteeuw
Terril van de toekomst Guillaume Vanneste
Een skatepark voor iedereen Guillaume Vanneste
Top 5
Subtiel Zweeds pragmatisme Roxane Le Grelle
Op wandel door stadslandschappen Bart Tritsmans