Gepubliceerd op 19.11.2020

B-architecten en VELD hebben samen de ontwerpwedstijd gewonnen voor het nieuwe OCMW-gebouw van de stad Brussel.

Het nieuwe OCMW Brussel-gebouw is gelegen in het midden van de Marollenwijk. Het vormt de hoeksteen van het bouwblok het UMC Sint-Pieter en de bestaande OCMW-kantoorgebouwen. Met kantoren, sociale woningen, een kinderdagverblijf, een commerciële ruimte en een doorgang voor hulpverleningsvoertuigen van het UMC Sint-Pieter, bestaat dit project uit een gemengd en divers programma, opgebouwd uit verschillende gebruiksdoeleinden met verschillende eisen en tijdsbestekken. Het gebouw fungeert als een spil tussen twee stedelijke weefsels van verschillende schaalgrootte. Enerzijds zijn er de imposante, hoge gebouwen zoals die van het OCMW langs de Hoogstraat en de ziekenhuisgebouwen van het UMC Sint-Pieter. Aan de andere kant van de Hoogstraat daarentegen hebben we een veel fijner stedelijk grid, opgebouwd uit kleine appartementsgebouwen op een smal perceel. Deze vormen het specifieke beeld van de Marollen. Als hoekconstructie vervolledigt dit project het bouwblok en verbindt het de contrasterende schalen daartussen. Op de begane grond slaagt het project erin de verschillende verkeersstromen op elkaar af te stemmen. De doorgang voor hulpverleningsvoertuigen en de ingang van de kantoren bevinden zich in de Hoogstraat. De toegangen naar de crèche en de woningen liggen in de Abrikozenboomstraat. De commerciële ruimte op de hoek van de twee straten verankert het gebouw in zijn directe omgeving en versterkt de openbare ruimte van de twee straten. De pure volumes, subtiele materiaalvariatie en buitenruimtes die op verschillende niveaus worden geënsceneerd – in het zuiden voor de woningen, langs de Abrikozenboomstraat voor de crèche en op het dak voor de kantoren – en geven uitdrukking aan de programmatische mix eigen aan het project.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief