Gepubliceerd op 25.02.2021 | Tekst: Floremie Vermeulen & Elly Moyaert

Robbrecht en Daem architecten haalt samen met Olivier Salens architecten het winnende ontwerp binnen voor de wedstrijd voor BRUSK, de nieuwe kunstsite in het centrum van Brugge. Gezien de massale toeristen die Brugge jaarlijks ontvangt, wilde de stad, in samenwerking met projectontwikkelaar CIT Red, investeren in een nieuw museum. Het 20.000 m² grote complex biedt ruimte voor twee tentoonstellingszalen, die publiek toegankelijk zijn en grenzen aan een nieuw park. Het museum komt op de Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum en moet klaar zijn in 2024.

Gezien de tentoonstellingsruimtes worden opgetild, wordt er op het gelijkvloers een transparante publieke ruimte teruggegeven aan de stad, de passanten, de bezoeker. Op deze manier vervult de open, vrije hal ook de functie van een publieke woonkamer, waarbij wordt nagedacht over een wisselwerking met het naastgelegen park.

De tentoonstellingszalen laten natuurlijk daglicht binnen via op het noorden gerichte raampartijen. Deze ontwerp-keuze gaat in tegen het idee dat een museum niet kan functioneren bij natuurlijke lichtinval. Tegelijk zet het ontwerpteam in op de unieke hoogte en grootte van de zalen. De combinatie van grote hoogte en specifieke lichtinval refereert naar de typologie van de kerk.

De tentoonstellingsruimtes zijn flexibel en dus opdeelbaar in verschillende kleinere zalen. Op deze manier kunnen er meerdere evenementen tegelijk plaatsvinden zonder elkaar te hinderen, wat een duurzaam gebruik op lange termijn garandeert. Dankzij de grote oppervlakte bieden de zalen tegelijkertijd ook plaats aan internationaal reizende tentoonstellingen.

De gevelbekleding van het museum zal volledig bestaan uit elektriciteit opwekkende panelen die het complex van duurzame energie voorzien. Hiervoor koos het ontwerpteam groene glasschaliën om de context van het omliggende groene park te respecteren.

Brugge huisvest verschillende historische realisaties zoals de Onze-Lieve-Vrouwe kerk, De Grote Markt, de Sint-Salvator Kathedraal, het Arentsmuseum en het Groeningemuseum binnen een sterk verweven stadskern, waarin BRUSK een essentiële rol zal spelen. Deze historische skyline van Brugge wordt dan ook gerespecteerd door het behoud van bestaande zichtlijnen. Door rekening te houden met zowel de sociale, culturele en economische context realiseerden Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten een gebouw dat zich inpast in de stad en haar specifieke weefsel.

Technische fiche
Architect: Robbrecht en Daem architecten & Olivier Salens architecten
Officiële projectnaam: BRUSK
Locatie: Garenmarkt, Brugge
Oplevering: 2024
Total floor area: 20.000 m²
Budget: 28,500,000 euro
Programma: Het complex zal dienst doen als tentoonstellingsruimte voor zowel internationale als lokale collecties. Daarbuiten zal het ook functioneren als een ontmoetingsplek voor bezoekers en passanten.
Procedure: Wedstrijd
Klant: Stad Brugge
Lead aannemer: CIT Blaton
Stabiliteit: Ney & Partners
Duurzaamheid: SuReal Sustainability Experts

Bron technische fiche: https://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2021/01/brusk-de-nieuwe-tentoonstellingshal-voor-brugge-101259884

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief