Gepubliceerd op 27.01.2021

Label architecture, in samenwerking met ArtSceno, heeft de wedstrijd gewonnen voor de renovatie en ontwikkeling van het Marcel Hicter cultureel centrum “La Marlagne” bij Namen. De wedstrijd werd georganiseerd door de Cellule architecture van de Federation Wallonie-Bruxelles. In totaal werd aan 5 bureaus en consortia gevraagd om een ontwerp in te dienen. De andere kandidaten waren: TV Générale + Kanju, TV Monsieur Pascal + he + TTAS, TV Mamout + Czvek Rigby + Charcoal Blue en TV H&V + Architecture & Technique.

Het Marcel Hicter cultureel centrum werd gebouwd in de jaren 1970 en staat midden in een park van 15 hectare. Het omvat een theater voor ongeveer 475 toeschouwers, 19 vergaderzalen, een eetzaal met 500 zitplaatsen en verschillende woningen. De opdracht betrof in eerste instantie de renovatie van het theater, maar ook de aanpassing van het gebouw aan de hedendaagse normen en de landschappelijke inpassing in de omgeving.

De architecten stelden een optimalisatie van de werking van het cultureel centrum voor zodat het gebouw op lange termijn flexibel en aanpasbaar zou kunnen zijn aan een veranderend programma. Dit vertaalde zich in een betere oriëntatie van de theaterzaal en een reorganisatie van de circulatie doorheen het gebouw. “We wilden duidelijke ingrepen doen die het gebruik van de ruimtes van het Marcel Hicter cultureel centrum zouden verbeteren.” aldus Label, “De kwaliteit van de ontvangstruimtes, de herinrichting van het auditorium, de reorganisatie van de verschillende toegangen en de ambitie om de krachtlijnen van de bestaande architectuur te versterken, vormen de basis van het ontwerp.”

Er werd een extra toegang gecreëerd die naar de foyer leidt. Hierdoor is het mogelijk om de bar onafhankelijk van theaterzaal te ontsluiten. Twee dakopeningen zorgen voor een betere verlichting van de receptie en de bar, waardoor daglicht binnenkomt en een verbinding ontstaat tussen de boven- en benedenverdieping van het gebouw.

Deze ingrepen versterken de lezing en het begrip van de bestaande architectuur. Het ontwerp wordt gekenmerkt door patroon regelmatige zeshoeken die een ruimtelijk thema vormen doorheen het hele project. “We voegen volumes toe”, legt Label uit, “zonder het expressionistische karakter van de plek te verstoren en door optimaal gebruik te maken van de bestaande context. ”

Site: Centre Culturel Marcel Hicter La Marlagne, Chemin des Marronniers 26, 5100 Wépion, BE
Bouwheer: Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB)

Laureaat: TV Label – ArtSceno
Andere kandidaten: TV. Générale – Kanju
TV Monsieur Pascal + he + TTAS
TV MAMOUT + CZVEK RIGBY + CHARCOAL BLUE
TV H&V + Architecture & Technique

Architectuur : Label Architecture
Scenografie : Artsceno
Stabiliteit: JZH & Partners
EPB Energ-Ir
Akoestiek: Cedia
Brandveiligheid: ISIB Fire
Budget 2.190.000 euro excl. BTW en erelonen

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief