Gepubliceerd op 25.03.2021 | Tekst: Floremie Vermeulen & Elly Moyaert | Foto's: MMA

Via de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester koos Leiedal, de interlokale vereniging voor streekontwikkeling in Zuid-West-Vlaanderen, C+S Architects en MMA / Bart Macken Eef Boeckx als winnend team voor de ontwikkeling van een duurzaam en efficiënt nieuw kantoorgebouw op de site van het Kennedypark in Kortrijk. 

Duurzaamheid staat naast de verbinding met de economische, ecologische en sociale context bovenaan de ontwerpvoorwaarden. Bart Macken en Eef Boeckx focussen in hun ontwerp op de essentie van een kantoorgebouw; een minimum aan technische installaties en een maximum aan comfort. Anderzijds gaan ze aan de hand van de geschiedenis van de site op zoek naar een bruikbaar ontwerp-DNA. Door een innovatieve benadering van baksteen, maken ze een knipoog naar de belangrijke 19e-eeuwse steen- en pannenbakkerijen in de streek rond Kortrijk. Ook de oude ringgracht rond de vroegere Vanneste-hoeve vinden we terug in het concept van het kantoorgebouw. 

De ambities van het low-tech project liggen hoog, maar met behulp van Prof. Karen Allacker en doctoraatstudente Delphine Ramon van de KU Leuven wordt dit experiment rond een integrale aanpak naar duurzaamheid haalbaar. Zij bestudeerden het gebouw ‘2226’ in Lustenau, naar het ontwerp van Baumschlager & Eberle in Oostenrijk. Het complex heeft geen verwarming, geen koeling noch mechanische verluchting en is daarom het ideale studieobject voor de realisatie van het 3.000 m² complex in Kortrijk.  

Naast de relatie met de restanten van de oude ringgracht rond de vroegere hoeve, een traditionele baksteenconstructie, carbon neutrale oplossingen en het minimaal terugvallen op technieken, verbindt het nieuwe masterplan bestaande fietsverbindingen van de omgeving. Het ontwerp is erop gericht om deelmobiliteit te faciliteren met een ondergrondse parking en deelsystemen voor fiets en wagen. Hiermee drukt het meteen een stempel op de shift-mentaliteit. 

Het plan van het ontwerp gaat terug op dat van een Engels kasteel; een centrale open ruimte met logistieke kamers in de dikke muur errond. Deze massieve muur fungeert hier op zijn beurt als thermische buffer, bestaande uit bakstenen langs de buitenzijde en isolerende snelbouw monobloc langs de binnenzijde. De dikke mantel omheen het gebouw huisvest de meer logistieke functies, centraal is er een grote open kantoorruimte van 15 x 15 meter. Hierdoor worden gangen en verloren circulatie vermeden. De gelijkvloerse verdieping is meer een collectieve ruimte voor de studenten en docenten van de nabijgelegen Campus Kulak van de KU Leuven, en voor de voorbijkomende fietsers en wandelaars.  

Het gehele project situeert zich in oase van groen, ontworpen door Jan Minne, bekend om zijn glooiende landschappelijke tuinen met een patchwork van bloemen, kruiden, struiken, bomen en grassen. 

 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief