Gepubliceerd op 03.11.2020

De wedstrijd voor de verbouwing van het Joods Museum aan de Zavel in Brussel werd gewonnen door Tab Architects uit Gent, Barozzi Veiga uit Barcelona en met Barbara Van der Wee, experte inzake herbestemming van historische gebouwen. De jury koos hun voorstel boven dat van de vier andere kandidaten : Atelier d’architecture Alain Richard, Architecten de Vylder Vinck Taillieu, de tijdelijke vereniging Atelier d’architecture Pierre Hebbelinck – Arcadis en de tijdelijke vereniging BAev – Archipelago architects/ar-te – Mangado y asociados.

In het winnende ontwerp zullen de tijdelijke tentoonstellingen ondergronds gaan, in een nieuwe grote ruimte van 360 vierkante meter. De vaste collectie van het Joods Museum wordt gespreid over vier verdiepingen. Bovenaan het toekomstige Joods Museum bieden een  nieuwe loggia en terras uitzicht op de Brusselse skyline. Dat bovendeel is ook zichtbaar vanaf de straat en wordt alleszins een blikvanger.

Het project wordt gefinancierd door Beliris (3,5 M€) en de Franse gemeenschap (2,9 M€). De werken zouden in 2023 van start moeten gaan.

 

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief